Cum folosești aparatul tău de aer condiționat pentru încălzire?

Sistemele de aer condiționat sunt populare în mod special pentru funcția lor de răcire, pe care o utilizăm în verile călduroase, când temeraturile urcă veriginos în termometre. Trebuie știut însă că majoritatea aparatelor de aer condiționat sunt un real ajutor și în timpul perioadelor mai puțin calde, în anotimpurile reci. Acestea pot fi folosite și pentru încălzire și sunt chiar foarte eficiente din punct de vedere energetic și chiar al protecției mediului înconjurător.

Majoritatea nu au niciun dubiu să dea drumul la aparatul de aer condiționat în timpul verii, dar iarna preferă radiatoare sau alte metode de încălzire. Probabil pentru că nu au suficiente informații despre cum funcționează aparatul de aer condiționat pentru încălzire și care sunt avantajele, tocmai de aceea toate acestea le vei regăsi în rândurile următoare.

Dacă ești familiarizat cu ideea de energie reutilizabilă, cel mai probabil ai auzit de pompele de căldură. Acestea preiau căldura din aer sau din pamânt și o folosesc pentru a încălzi spațiul. Cam pe același principiu funcționează și un aparat de aer condiționat, atât în funcția de răcire, cât și în cea de încălzire.

In timpul temperaturilor scăzute, sistemul de aer condiționat își inversează ciclul din timpul verii și în loc să atragă căldura din interior și să o elibereze la exterior, acesta adună căldura din exterior și o reutilizează pentru încălzirea aerului din interior.

Sistemul de aer condiționat răcește sau încălzește producând căldură sau aer rece printr-un ciclu de refrigerare cu compresie a vaporilor. La bază are un agent frigorific chimic care transportă căldura și o eliberează. Componentele aparatului de aer condiționat care fac posibilă buna funcționare a acestui ciclu sunt: compresorul, condensatorul, supapa de expansiune și tubul de evaporare. Acestea au fiecare un rol important pentru buna funcționare a sistemului de aer condiționat, fie că este vorba de funcția de răcire, fie de cea de încălzire.

Care sunt avantajele utilizării sistemului de aer condiționat pentru încălzire?

  • Un singur sistem care răcește și încălzește
  • Facilitate în utilizare, având la dispoziție setări automate
  • Întreținere la îndemână
  • Instalare ușoară, care permite economisirea de spațiu în interior. Trăim vremuri în care spațiul costă mult așa că eficientizarea acestuia este unul dintre bonusurile pe care le ai dacă folosești un sistem de aer condiționat nu doar pentru răcire, ci și pentu încălzire
  • Eficiență energetică, așadar facturi reduse
  • Protejarea mediului înconjurător
  • Menține optim nivelul de umiditate
  • Siguranță ridicată față de alte metode de încâlzire, pentru că nu este la îndemâna copiilor. Aceștia nu se pot arde sau răni.

Dacă te hotărăști să utilizezi aparatul de aer condiționat atât pentru răcire, cât și pentru încălzire, iată ce trebuie să faci pentru a te asigura că acesta va funcționa bine pe o perioadă mai îndelungată:

  • Verifică și schimbă frecvent filtrele de aer
Poate cel mai important și în același timp cel mai îndemână lucru pe care îl poți face chiar tu este să verifici filtrele de aer. Acestea trebuiesc curățate frecvent, pentru ca atunci când există o problemă cu ele, pot ridica cu 15% consumul de energie al sistemului și mai mult decât atât, pot duce la deteriorarea lui. Este recomandată și schimbarea filtrelor de aer de câte ori este nevoie, însă dacă sunt curățate, viața lor este mai lungă.
  • Folosește un termostat

Este recomandat ca setările din termostat să nu fie schimbate frecvent, pentru că schimbările mari pot afecta și ele eficiența sistemului de aer condiționat. Ar fi bine să decizi temperaturile optime pentru tine și să menții aparatul la acestea cât mai mult timp posibil.

Dacă ești în căutarea unui sistem pe care îl poți utiliza în tot timpul anului, să știi că atât unitățile fixe cât și cele mobile pot îndeplini ambele funcții, dar există și sisteme care doar răcesc, așa că e bine să fii atent la detalii atunci când iei o decizie.

Să ai un singur sistem care te răcorește vara, dar îți și ține de cald iarna, în timp ce consumă mai puține resurse decât metode alternative de răcire sau de încâlzire, este rezultatul tehnologiilor în continuă dezvoltare, care se axează să aducă pe piață aparate tot mai performante, care să se adreseze cât mai multor nevoi și să atingă tot mai multe așteptări, așadar există o gamă largă de sisteme de aer condiționat din care poți alege.