Cât curent consumă aerul condiționat?

Aparatul de aer condiționat a devenit un bun esențial, atât pentru gospodării cât și pentru spații comerciale sau birouri. Aparatul asigură temperatura dorită fie ca este vorba de răcire vara, fie de încălzire iarna. Acesta circulă aerul și menține temperatura conform setarilor, oferind un plus de comfort proprietarilor.

Cu toate acestea, atunci când se gândesc la achiziționarea unui aparat de aer condiționat, mulți se întreabă câtă electricitate consumă și le este teamă de facturi prea mari la curent. În rândurile următoare, veți găsi detalii cu privire la acest aspect, ceea ce vă poate fi sprijin în luarea unei decizii.

Ce este un Watt?

Un Watt este un Joule pe secundă și reprezintă cantitatea de energie de care un obiect are nevoie pentru a funcționa și unitatea de măsură a curentului consumat. Pe facturile noastre, consumul este calculat in kW (Kilowatt).

Aerul condiționat instalat la fereastră

Acest tip de aer condiționat este de obicei instalat pentru a răcori spații mici, cum ar fi o incăpere, un dormitor sau o bucătărie. Este ușor de instalat și de manipulat, iar consumul de curent este mic, de la 0,5 KW pe oră. Sunt și aparate din această categorie ceva mai mari, care pot ajunge până la 1,4 Kw pe oră. Acestea sunt instalate pentru încâperi mai mari.

Sistemele mini split

In aceste sisteme, fiecare unitate este dedicată unui spațiu și fiecare are propriul consum, de la 0,7 kw la 2 kw pe oră.

Aparatul de aer condționat mobil

Avantajul acestui tip de aer condiționat este că poate fi mutat cu ușurință dintr-o încăpere în alta, acolo unde aveți nevoie de răcire. Dezavantajul lui este acela că au un consum ușor ridicat în comparație cu alte tipuri de aparate, ajungând să consume de la 2,9 pânâ la 4,1 kw pe oră.

Care sunt factorii de luat în calcul, care influențează consumul de energie al aparatului de aer condiționat?

Aparatele de aer condiționat sunt diferite din multe puncte de vedere, iar consumul de energie este unul dintre ele. Unele consumă mai mult, altele mai puțin, iar consumul este influențat de o serie de factori cum ar fi:

  • Modelul, după cum ați observat în lista de mai sus și spațiul de acțiune
  • Climatul din zona dumneavoastră; dacă zona este foarte călduroasă, aparatul are nevoie de o capacitate energică mai mare pentru funcția de răcire
  • Brandul aparatului de aer condiționat – brandurile se luptă să rămână competitive, iar unul dintre criteriile pe care mizează este consumul de electricitate, așadar apar mereu inovații în domeniu și aparatele de aer condiționat sunt tot mai performante
  • Frecvența verificărilor – dacă aerul condiționat suferă, de exemplu dacă nu este curățat sau are filtrele de aer înfundate, crește consumul de curent. Este recomandat să realizați o mentenanță de cel puțin două ori pe an, iar curățarea cât mai des posibil

Cum reduci consumul de energie al aparatului de aer condiționat?

Aparatele de aer condiționat pot fi considerate drept mari consumatoare de energie, iar acest aspect poate juca un rol important în decizia de a achiziționa sau nu unul. Dar da, există metode de a reduce consumul de curent, pentru ca aparatul de aer condiționat să fie o alegere potrivită pentru orice buget. Așadar, iată cum puteți reduce consumul de energie al sistemul de aer condiționat:

  • Alegeți un model care este recomandat pentru eficiența energetică. Modele noi sunt care mai de care mai eficiente, consumul de energie fiind un element care face diferența, astfel că brandurile se luptă să inoveze cât mai mult pe această parte. Când căutați un aparat de aer condiționat, faceți comparații între diferitele modele de pe piață și alegeți-l pe cel mai apropiat de nivelul optim de consum pentru dumneavoastră.
  • Păstrați ușile și ferestrele închise, pentru a îngreuna accesul razelor de soare în încăpere. Atunci, aparatul de aer condiționat va fi mai puțin solicitat.
  • Setați aparatul în funcție de nevoie și nu ezitați să schimbați setarile, în caz că există schimbări de temperatură.
  • Nu lăsați aparatul de aer condiționat să meargă în continuu. Inchideți-l în perioadele zilei mai răcoroase.
  • Izolați încăperile din raza de acțiune a sistemului de aer condiționat.
  • Nu uitați de mentenanță. Orice parte din aparat care nu funcționează la capacitate optimă poate duce la creșterea consumului de energie.