Cum instalezi aerul condiționat într-o clădire de birouri ?

În ziua de azi, un sistem de aer condiționat a devenit o necesitate, nu doar la reședință, ci și în cladirile de birouri. Acesta asigură confortul și productivitatea angajaților, pentru cu sistemul ajută la purificarea aerului și la menținerea controlată a temperaturii când avem de-a face cu extreme ale vremii. De asemenea, contăm pe aparatul de aer condiționat pentru a menține o umiditate adecvată.

Instalarea unui sistem de aer condiționat într-o clădire de birouri poate părea ceva mai complicată și mai complexă decât instalarea la domiciliu, dar dacă țineți cont de urmatoarele aspecte, vă veți facilita cu siguranță munca.

Mărimea spațiului

Probabil că mărimea spațiului în care dorim să instalăm sistemul de aer condiționat este unul dintre cele mai critice elemente de luat în calcul. Multe clădiri de birouri au spații întinse, care necesită o cantitate mare de energie pentru a acoperi nevoile de înclălzire sau de răcire a încăperii. În același timp trebuie evitat a achiziționa un sistem prea mare, în aces fel riscând să devină ineficient din punct de vedere al consumului de energie.

Tipul de sistem care se potrivește clădirii

Un sistem de aer condiționat dintr-o clădire de birouri este diferit de unul de acasă sau spații comerciale mici. Dacă un single split este tot ce aveți nevoie la domiciliu, într-un restaurant, cafenea sau o cameră server, într-o clădire de birouri este nevoie de exemplu de un sistem multi-split, în care aveți o unitate centrală și multe altele secundare, care pot fi configurate diferit, în funcție de nevoile specifice ale fiecărui spațiu.

Instalarea sistemului de aer condiționat într-o clădire de birouri

Indiferent de ce tip de sistem alegeți, este important ca instalarea să fie realizată corect și corespunzător. Într-un sistem multi-split, unitatea centrală trebuie plasată undeva în exterior, de preferat într-un loc central, față de celelalte unități secundare. Unitatea principală ar trebui să aibe spațiu în jur, deci să nu fie izolată într-un spațiu strâmt sau dedicat și altor scopuri care ar putea împiedicat funcționarea corectă a aparatului de aer condiționat. De asemenea, este recomandat să fie instalată în cea mai răcoroasă zonă a clădirii și să aibe o protecție, pentru a preveni să fie ”lovită„ de soare. Pentru că de obicei este destul de zgmotoasă, este de preferat să fie instalată departe de zonele unde este nevoie imperativă de liniște.

Instalarea unitățiilor din interior trebuie realizată cu grijă de asemenea. Dacă legatura se face prin țevi, atunci poziționarea lor este oarecum limitată, însă există și sisteme care oferă mai multă flexibilitate.

Cel mai bine este ca unitatea de interior să fie plasată cât mai sus posibil în încăpere. Aerul rece se deplasează în jos, astfel dacă unitatea este sus, aerul va răci totul în drumul lui. Aveți și opțiunea de a instala un ventilator sau un sistem cu ventilator încorporat, pentru a distribui aerul rece în toată încăperea și pentru a-l menține în mișcare.

Localizarea unității de interior ar trebui aleasă tot central, pentru a evita ca doar colțul în care este instalată să aibe parte de răcire sau încălzire.

După instalare, este important ca sistemul să fie verificat sistematic, recomandat la fiecare 6 luni.

În ceea ce privește mentenanța, trebuie acordată atenție unei serii de elemente, care este recomandat să fie verificate regulat:
  • Filtrele de aer – acestea ar trebui verificate și curățate cel puțin la fiecare 6 luni, pentru că atunci când acestea nu sunt curate sau când nu funcționează la capacitate maximă, impactează eficiența și eficacitatea aparatului de aer condiționat
  • Părțile externe – este recomandat să fie verificate și curățate, să nu adune praf, pentru a menține performanțele aparatului.

Instalarea aerului condiționat în cladirile de birouri poate părea mai complicată și mai complexă decât instalarea la reședință și cu siguranță trebuie să ținem cont de mai mulți factori, așadar este mai de dorit să lăsați aceastea acțiune în mâinile unor profesioniști, pentru ca nu doriți ca instalarea să nu fie reușită. Fiind vorba despre un spațiu mai mare de acoperit decât un domiciliu și mai multe aparate legate într-un sistem, este important ca instalarea să fie făcută perfect, nu doar pentru buna funcționare a sistemului, ci și pentru a va asigura de durabilitate și de faptul că nu va trebui să faceți modificări în caz de erori sau calcule greșite în luarea tuturor deciziilor legate de instalare.