5 cele mai comune probleme ale aparatelor de aer condiționat

Odată cu venirea sezonului cald, aparatul de aer condiționat este unul dintre cele mai bune achiziții la casa omului și este timpul lui să își facă magia pe care o fac an de an în vremuri călduroase. Aparatul de aer condiționat care poate a fost neglijat în ultimele luni, se poate confrunta cu probleme care nu pot fi tolerate în acest sezon.

Vă prezentăm care sunt cele mai frecvente probleme ale aparatelor de aer condiționat.

1. Aparatul de aer condiționat nu mai pornește deloc

Dacă apare un moment în care aparatul de aer condiționat nu mai pornește deloc, fără nicio alertă, sunt câteva acțiuni pe care le puteți face înainte de a apela la un serviciu de întreținere a aparatului.

Primul lucru pe care îl puteți face este să verificați bateriile termostatului. Se întâmplă des să neglijăm faptul că bateriile mai mor uneori, așadar puteți încerca să le înlocuiți.

Un alt lucru ar fi să verificați setările aparatului de aer condiționat. Acesta ar trebui să fie setat pe răcire și pe temperatura dorită.

Un ultim pas ar fi sa resetați complet aparatul. Dacă nici unul dintre acești pași nu rezolvă situația, nu ezitați să apelați la un profesionist în materie de aparate de aer condiționat.

HVAC technician working on a capacitor part for condensing unit. Male worker or repairman in uniform repairing and adjusting conditioning system, diagnosting and looking for technical issues.

2. Filtrul aparatului de aer condiționat este murdar sau înfundat

Într-un aparat de aer condiționat, filtrul joacă un rol foarte important. Aceste menține aerul curat, nepoluat și fără praf. Dacă filtrul este murdar sau înfundat, calitatea și eficiența aparatului de aer condiționat, crește considerabil. Așadar, este bine să verificați frecvent filtrul de aer, iar dacă este murdar, iată ce aveți de făcut.

Verificați filtrul și curățați-l la fiecare două săptămâni, iar la doua luni este recomandat să îl înlocuiți, mai ales dacă aveți animale de companie. Prezența părului de animale înlesnesc înfundarea filtrului de aer din aparatul de aer condiționat.

3. Aparatul de aer condiționat face mult zgomot

În funcție de model, aparatul de aer condiționat face mai mult sau mai puțin zgmot, însă dacă zgomotul este mai ciudat sau mai mare decât ar trebui, esre motiv de îngrijorare. Trebuie să identificați ce anume se întamplă, înainte ca lucrurile să se înrăutațească.

Un aer condiționat foarte zgmotos poate indica probleme cum ar fi un motor sau un compresor obosit, un impact asupra ventilatorului sau chiar o scurgere. În aceasta situație, cel mai indicat este să apelați la un expert pentru diagnostic și soluționare.

4. Scurgeri de apă în exteriorul aparatului de aer condiționat

Dacă scurgerile apar într-o zi foarte călduroasă sau cu umiditate mare în aer, este normal. Însă scurgerile de apă pot indica și probleme, cum ar fi un filtru de aer murdar sau înfundat, probleme de instalație, o pompă de drenaj înfundată, condensator care necesită atenție. Este bine să verificați aceste aspecte înainte ca aparatul de aer condiționat să sufere mai mult pe termen lung.

Nu este ușor să identificați dacă o scurgere este problematică, pentru că precum s-a menționat mai sus, scurgerile sunt normale. Însă dacă scurgerile sunt maronii, acesta poate fi un bun indicator de alertă. În acest caz, nu ezitați să apelați la un serviciu de mentenanță pentru aparatul de aer condiționat.

5. Miros neplăcut emanat de aerul condiționat

În toiul verii, să aveți un aparat de aer condiționat care emană mirosuri neplăcute sau ciudate, este ultimul lucru pe care vi-l doriți. Însă și acesta este un mod al aparatului de a va transmite ca are o problemă. Mirosul puternic poate indica apariția mucegaiului. Mirosul de ars anunță că una sau mai multe dintre componentele electrice s-au ars. Mirosul de gaz poate indica o scurgere periculoasa. Un moros ciudat poate apărea și de la insectele care pătrund în interior în lunile în care aparatul de aer condiționat nu a fost utilizat.

Curățați aparatul de aer condiționat înainte de a-l pune în funcțiune după perioada în care nu l-ați folosit, iar pentru mirosurile de ars sau de gaz, cel mai bine este să chemați un profesionist.

Este bine ca în cazul oricărei alerte sau probleme, să luați măsuri imediat, pentru a putea rezolva problema și a menține sănătatea aparatului de aer condiționat. Deși unele probleme nu par grave, este recomandat să le depistați și să le diagnosticați devreme, pentru a evita surprize neplăcute și defecțiuni mai mari.