Dacă ai un aer condiționat acasă, înseamnă că te bucuri deja de beneficiile sale, în special în zilele caniculare de vară. Și cel mai probabil știi și cât este de importantă întreținerea și mentenanța acestuia, pentru a-i asigura eficacitatea și buna funcționare.
Întreținerea este o etapă importantă în viața aparatului de aer condiționat și dacă nu este realizată, eficiența, eficacitatea și chiar durata de funcționare vor fi reduse. Mai mult decât atât, neglijând această etapă, vei înfrunta o scădere constantă a performanței aerului condiționat și în același timp, o creștere constantă a consumului de energie.
Așadar, pentru a evita evenimente nedorite legate de aparatul tău de aer condiționat, găsești aici 5 moduri simple de întreținere a aerului condițion1at.

1. Întreținerea filtrelor de aer
Probabil că cel mai important element în cadrul întreținerii aparatului de aer condiționat este curățarea filtrelor de aer. Este recomandată schimbarea sau curațarea lor destul de frecvent, pentru că altfel, aerul circulă mai greu și consumul de energie va fi tot mai ridicat. În timpul verii, când aparatul este cel mai solicitat, este bine să fie curățat tot la două săptamâni.
Filtrele de aer atrag praful și polenul și pot constitui locuri în care își fac cuibul acarienii, astfel că determină aparatul de aer condiționat să acumuleze o cantitate ridicată de particule în suspensie.
Înainte de a începe procesul de curățare, asigută-te că dispozitivul este scos din priză. La cele mai multe aparate, filtrele de aer sunt accesibile și nu necesită scule speciale pentru a ajunge la ele. Odată deschis accesul către filtre, extrage-le ușor din aparat. Când acestea sunt ăn afara aparatului, pot fi șterse sau aspirate de praf și chiar spălate manual. Este recomandat să fie puse în apă cu detergent, lăsate câteva minute și apoi puse la uscat la soare.
2. Curățarea aparatului la interior și la exterior
Pentru această acțiune, poți folosi o cârpă moale, care nu adună scame.
- Curăță mai întâi corpul aparatului și țevile acestuia
- Curăță ieșirile de aer cu ajutorul unui burete umed
- Golește și curăță tava de condens
3. Înlocuiește filtru de carbon
Este recomandat ca o dată sau de două ori pe an, în funcție de cât folosești aparatul de aer condiționat, să verifici starea filtrului de carbon. Acesta trebuie curățat pentru a evita mirosurile neplăcute, iar dacă a suferit stricăciuni, este bine să îl schimbi. Pentru a face acest lucru, e necesar doar sa deschizi aparatul de aer condiționat, sa scoți filtrul de carbon vechi și să îl înlocuiești cu un model identic.

4.Aparatul de aer condiționat pe timp de iarnă
În timpul lunilor de iarnă, deconectează aparatul de aer condiționat și acoperă-l pentru a-l feri de praf și reziduuri.
5.Lasă un profesionist să se ocupe de întreținerea aparatului de aer condiționat
Probabil cel mai simplu, rapid și eficient mod de a întreține un aparat de aer condiționat și să te asiguri ca este făcut bine, este să lași un profesionist să se ocupe de acest aspect. Nu neapărat pentru ca este foarte complicat, însă ochiul lui care vede și urechea lui care aude mereu aparate de aer condiționat, va depista imediat dacă există vreo problemă și mai mult decât atât, va putea anticipa eventuale probleme și defecțiuni.
Un profesionist îți va acorda asistență și va putea face mai multe verificări, printre care:
- Vede dacă agentul frigorific este în cantitatea corectă
- Face teste pentru a verifica scurgerile de agent frigorofic
- Verifică scurgerile conductelor din sistemul central
- Face măsurători pentru a detecta debitul de aer care circulă prin aparatul de aer condiționat
- Face teste pentru a măsura consumul de energie electrică
- Se asigură că sistemul de încălzire și cel de răcire nu vor funcționa simultan
- Face inspecția bornelor electrice
- Unge motoarele și verifică curelele de uzură
- Testează acuratețea termostatului
- Curăță filtrele de aer și filtru de carbon
Estimările spun că undeva la 95% dintre aparatele de aer condiționat neîntreținute și neverificate ajung să se înfunde și pot deveni surse de probleme de sănătate, printre care alergii, astm, stafilococ. Așa că, dacă ai decis să ai un aparat de aer condiționat, asigură-te că te ocupi și de partea de întreținere.
Dacă te afli în căutarea aparatului de aer condiționat potrivit pentru tine și încă nu știi care este alegerea cea mai bună pentru tine, găsești aici câteva sfaturi. Oferta noastră largă, aleasă cu grijă, se află la dispoziția ta aici.