Tot ce trebuie să știi despre aerul condiționat industrial

Rolul aparatului de aer condiționat industrial este acela de a controla temperatura unui loc de muncă, fie că e vorba de un birou, un magazin, un restaurant sau o hală industrială. De astemenea, previne extremele de căldură și umiditate.

Aparatul de aer condiționat este o parte inegranta a unei locații industriale, deoarece asigură că mașinăriile și aparatura funcționează eficient și că angajații se simt confortabil la locul de muncă.

Căldura extremă este unul dintre marii dușmani ai echipamentului electronic și a productivității angajaților. Aerul condiționat industrial este soluția mecanică de a înlocui căldura cu aer rece, de aceea cam fiecare centru comercial mare sau fabrica este echipată cu unități de aer condiționat. Acesta ferește echipamentul electronic, computerele, mașinărille de test de supraîncălzire, așadar se poate spune că aerul condiționat este un element critic atât pentru confortul individual, cât și pentru optimizarea productivității angajaților și bunăstarea echipamentelor electronice.

Atunci când alegi un aparat de aer condiționat industrial, ține cont de următoarele aspecte:

  • Spațiul

Spațiul este un factor important atunci când cauți un aparat de aer condiționat industrial. Dacă aparatul este prea mic pentru spațiu, nu va reuși să își facă treaba eficient. Dacă este prea mare, costurile de energie vor fi mai ridicate decât ar fi nevoie.

  • Nevoile specifice

Ai nevoie de aparatul de aer condiționat în mod constant sau doar în anumite intervale și anumite locuri? Răspunsul la aceste întrebări îți vor da indicii în alegerea aparatului de aer condiționat industrial.

  • Mobilitatea

Este important să știi dacă ai nevoie de un aparat de aer condiționat fix sau de unul pe care să îl poți deplasa ușor dintr-un loc în altul.

  • Eficiența energetică

Având în vedere că vorbim despre un spațiu industrial, este bine să te orientezi către o opțiune eficientă din punct de vedere energetic, pentru a nu avea costuri foarte mari la electricitate.

  • Întreținere

Aer condiționat industrial este folosit pentru mai multe persoane și echipamente, așadar întreținerea trebuie să fie la îndemână.

  • Filtrele
Filtrul este o componentă importantă a unui aparat de aer condiționat, fie ca este rezidențial, fie că este industrial. Este esențial ca filtrul să fie ușor de curățat și chiar schimbat și ușor de găsit. Un filtru murdar sau înfundat scade eficiența aparatului de aer condiționat și poate duce chiar la defecțiuni.

La fel ca un aparat de aer condiționat rezidențial, și aparatul de aer condiționat industrial are în general un sistem de răcire centralizat, la baza căruia se află un sistem sofisticat de conducte care distribuie aerul rece. Acesta este similar celui pe care îl folosești acasă, dar la o scară mai largă. În cadrul acestui sistem, se regăsesc deflectoare și componente care facilitează distribuirea aerului rece în tot spațiul pentru care aparatul de aer condiționat industrial a fost destinat. De obicei, aparatul de aer condiționat industrial are un sistem de termostate distribuite în interiorul spațiului, în așa fel încât temperatura să fie setată în funcție de nevoia fiecărei zone. La un aparat de aer condiționat dedicat unei zone industriale, mai întâlnim și o înaltă tehnologie de monitorizare a sistemului și un set de senzori care controlează nivelul termperaturii și pe cel al umidității. În mod normal, se stabilesc și procese pentru a monitoriza calitatea aerului. Unele aparate de aer condiționat industriale, au capacitatea de a evacua aerul rece din interiorul spațiului industrial. Acesta va fi înlocuit cu aer din exterior la un anumit interval de timp, cum ar fi doua ore. Aceasta acțiune se realizează pentru a asigura un nivel jos de poluanți interni și a îndeplini standardele de calitate a aerului.

O opțiune eficientă pentru o zonă industrială este să alegi o singura unitate de aer condiționat care să acopere tot spațiul. Aceasta se instalează pe acoperiș, astfel încât căldura să fie ușor împăștiată și zgomotul să nu deranjeze.

Atunci când vrei să iei o decizie cu privire la un aparat de aer condiționat, cu atât mai mult dacă ai nevoie de unul industrial, cel mai indicat este să ceri părerea unui expert în domeniu. În achiziția unui aparat de aer condiționat, nu contează doar intenția sau doar bugetul, ci este important ca decizia să se potrivească cu nevoia. În plus, pe lângă o părere avizată, un expert în domeniu îți poate oferi și servicii de întreținere și reparații în caz de nevoie.