Cele mai populare tipuri de aparate de aer condiționat

Achiziționarea unui aparat de aer condiționat poate fi o mare provocare, fie ca dorești să înlocuiești aparatul pe care îl ai deja, fie că este vorba de prima oară când faci o asemenea achiziție. Pentru a face cea mai bună alegere, este recomandat să iei în calcul mai mulți factori precum bugetul, mărimea spațiului și așteptările tale de la aparatul de aer condiționat. Pe lângă aceștia, trebuie să știi că există mai multe tipuri de aer condiționat, iar în cele ce urmează, vei găsi informații despre cele mai populare dintre ele.

Aparatul de aer condiționat split

Unul dintre cele mai populare tipuri de aparate de aer condiționat este modelul split. Dacă ai văzut vreodată o unitate de aer condiționat montată pe un perete, este foarte probabil să ai de-a face cu acest model. În general le găsești în case mici.

Un astfel de aparat are două unități, cea din interior care suflă aerul rece sau cald în încăpere și cea din exterior, care este condensatorul și care este în exterior.

Mulți aleg acest tip de aer condiționat datorită prețului accesibil, dar și pentru că instalarea este rapidă și facilă. Așadar, printre avantaje putem menționa că este accesibil financiar, se pretează la aproape orice încăpere, pentru că nu ocupă mult spațiu și este minim invaziv. Un dezavantaj ar fi zgomotul. Dacă unitatea din interior nu face gălăgie, nu se poate spune același lucru și despre cea din exterior, care este destul de zgomotoasă, așadar nu este indicat să o instalați langă zone de odihna.

Aparatul de aer condiționat multi split

După cum îi spune și denumirea, sistemul multi split are mai multe unități, conectate la o singură unitate, care este plasată în general în afara casei. Unul dintre marile avantaje ale acestui sistem este eficiența energetică. Având capacitatea atât de răcire, cât și de încălzire, acest sistem poate reduce considerabil consumul de energie și automat factura la curent. Probabil mulți pot confirma că acest sistem este cel mai convenabil din acest punct de vedere, pentru că își face treaba în mai multe încăperi, cu mai multe unități conectate la un singur compresor. Pe lângă aceasta, este un sistem adaptabil, astfel încât îți permite să selectezi temperaturi diferite în camerele în care acționează.

Printre avantaje mai este de menționat și faptul că unitatea exterioară poate fi instalată la 15 metri depărtare, fără să își piardă eficiența și capacitățile și nu în ultimul rănd, este un sistem accesibil, atât ca preț de cumpărare, cât și ca instalare, mentenanță sau reparații.

Dezavantajele nu sunt numeroase, însă trebuie știut că dacă sunt probleme cu unitatea exterioară, toate celelalte unități sunt impactate. Apoi, toate unitățile sunt setate să facă aceeași acțiune, fie răcire, fie încălzire. Nu poți seta unele unități pe racire și altele pe încălzire.

Aparatul de aer condiționat mobil

Acest tip de aer condiționat își merită cu siguranță locul pe lista celor mai populare tipuri de aparate de aer condiționat, fiind alegerea multor persoane. Dacă ai un spațiu mai mic sau pur și simplu îți dorești o unitate flexibilă, aceasta este cea mai bună alegere. Acest tip de aparat funcționează la fel ca aproape toate celelalate tipuri de aparate de aer condiționat – preia aerul din exterior printr-un canal de evacuare, care este montat la o fereastră, iar apoi, cu ajutorul compresorului, ajută aerul să circule și eliberează aerul cald.

Printre avantaje, menționăm:

  • Preț accesibil – aparatul acesta fiind mai micuț, este printre cele mai ieftine variante de pe piață
  • Instalare facilă – Tot ceea ce ai nevoie pentru a pune în funcțiune acest tip de aer condiționat, este o fereastră și o priză.
  • Flexibilitate – poate fi mutat acolo unde este nevoie.

Dezavantajele ar fi faptul ca e mai puțin eficient, din cauza mărimii sale și posibil să consume mai multă energie decât alte tipuri de aparate de aer condiționat. Un alt dezavantaj este zgomotul. Unitatea fiind în cameră, sunetul poate fi dificil de ignorat.

Aparatul de aer condiționat hybrid

Aparatele de aer condiționat hybrid își fac loc tot mai mult pe lista celor mai populare tipuri de aparate de aer condiționat. Aceste aparate combină cu succes energia tradițională și energia solară pentru a răci casa. Le găsești în mai multe modele, depinzând de preferințele tale – unități de perete, de podea și chiar și de tavan. Este probabil tipul de aer condiționat cel mai eficient din punct de vedere energetic, putând să economisești până la 30% la factura de electricitate. Un aparat de aer condiționat hybrid funcționează astfel: abdsoarbe energia termică prin bobinele interioare, energie pe care o utilizează în procesul de răcire. Cu cât se încălzește mai tare, cu atât sistemul este mai eficient.

Dacă încă nu ești sigur care sistem se potrivește cel mai bine nevoilor tale, nu ezita să apelezi la un expert.