Accesorii pentru instalarea și întreținerea aparatului de aer condiționat

Dacă te-ai hotărât să îți achiziționezi un aparat de aer condiționat, ai găsit modelul potrivit pentru tine, brandul și funcțiile care se ridică la nivelul așteptărilor tale, trebuie să știi câte ceva și despre instalarea și întreținerea acestuia.

Dacă contractezi profesioniști să se ocupe de aceste aspecte, scapi de o grijă, însă chiar și atunci este bine să știi la ce să te aștepți. În același timp, dacă ești genul care dorește să se ocupe personal de instalare și mentenanță, aici vei găsi informații despre accesoriile de care ai nevoie pentru acestea.

Este important ca instalarea să se realizeze în mod corect de la început și să avem materialele necesare pentru ca instalarea să se poată duce la bun sfârșit.

Unele aparate de aer condiționat vin la pachet cu un kit de instalare, însă dacă nu este cazul, este bine să aveți urmatoarele elemente:

  • Un set de console fixe destinate instalării unității exterioare
  • Dibluri și holșuruburi
  • Șuruburi hexagonale care să aibe în dotare atât șaibe cât și piulițe
  • Furtunul pentru drenaj
  • Țeava izolata de cupru
  • Cablu electric
  • Bandă PVC și bandă izolier
  • Minim un ștecher cu împamântare
  • Conectori circulari

Le găsiți și toate la un loc, sub formă de pachet sau kit de instalare, dar și separat. În caz că optați pentru o instalare efectuată de profesioniști, în general aceștia vin cu toate accesoriile necesare.

Dacă instalarea se realizează în general o dată, la achiziționarea aparatului de aer condiționat, mentenanța este recomandat să se facă regulat, pentru că de ea depinde buna funcționare a aparatului și consumul de energie al acestuia, care poate crește daca aparatul nu este bine întreținut. Dacă neglijezi întreținerea aparatului de aer condiționat, performanța acestuia scade și poate ajunge până la nefuncționarea acestuia, uneori ireversibilă sau cu investiții mari de reparații.

Filtrele aparatului de aer condiționat

Poate cea mai importantă sarcină atunci când vine vorba despre întreținerea aparatului de aer condiționat este curățarea și schimbarea filtrelor. Filtrele murdare sau stricate reduc cantitatea fluxului de aer, ceea ce duce la o capacitate redusă a aparatului, dar și la o creștere a consumului de energie.  Atunci când filtrul este curățat sau înlocuit, consumul de energie poate să scada cu până la 15%.

Pentru a curăța filtrele unui aparat de aer condiționat, aveți nevoie doar de apă călduță cu o cantitate mică de detergent. Introduceți filtrele în apă, apoi le lăsați la uscat și odată uscate, se pot instala înapoi în aparat.

Dacă aparatul este pus în funcțiune doar vara, atunci se recomandă igenizarea filtrelor o dată pe an. În schimb, dacă aparatul funcționează tot anul, atunci este indicat ca filtrele să fie curățate o data la 6 luni.

Dacă spațiul unde se află aparatul de aer condiționat este într-o zonă cu mai mult praf, atunci ar fi bine ca filtrele să fie curățate o dată la 3 luni.

Pe lângă problemele de capacitate a aparatului de aer condiționat și de eficiență energetică, filtrele murdare pot deveni și cauza unor afecțiuni medicale, deoarece cu timpul se adună în ele bacterii și alergeni. Aceștia pot declanșa alergii, iritații, probleme ale tractului respirator și alte afecțiuni.

Înainte de a demara procesul de curățare a filtrelor, asigură-te că ai scos aparatul de aer condișionat din priză, pentru a evita evenimente neplăcute. În loc de detergent, poți utiliza chiar apă cu oțet.

Realimentarea cu freon

Aceasta operațiune de întreținere se aplică unităților exterioare. Este important să optați pentru tipul de freon adecvat aparatului de aer condiționat din dotare. Totodată, este recomandat să verificați eventualele scurgeri de freon.

Verificarea și igienizarea aparatului de aer condiționat

Nu doar filtrele aparatului trebuiesc curățate și întreținute, ci și aparatul în sine, atât unitatea exterioară, cât și cea/cele interioare. Pentru aceasta, poți utiliza un spray anti bacterian.

Pentru unitatea exterioară, vezi ca aceasta să nu fie înfundată cu murdării sau frunze, în cazul în care este montantă în apropierea unor copaci.

Printre operațiunile de întreținere se mai regăsesc și:

  • Verificarea compresorului
  • Traseul frigorific – se verifică starea acestuia
  • Starea racordurilor
  • Igienizarea condensatorului

Se recomandă să faci apel la profesioniști pentru unele dintre aceste acțiuni. În acest fel te asiguri atât de diagnosticarea corectă a eventualelor probleme, dar și de soluționarea și chiar evitarea acestora. Expertiza și materialele utilizate sunt esențiale atât în instalarea cât și în întreținerea aparatului tău de aer condiționat.